IslamBosna.ba- Bivši turski premijer Ahmet Davutoglu objavio je danas svoju ostavku u Stranci pravde i razvoja (AKP) nakon nekoliko dana što je pokrenut disciplinski postupak uz zahtjev da bude isključen iz stranke.

Na konferenciji za štampu, Davutoglu je izjavio da “nije mogao zamisliti da će Stranka tražiti njegovo isključivanje nakon što je uložio sve ono što je mogao za njen uspjeh.”

Na konferenciji, Davutoglu je kazao da podnosi ostavku kako bi ‘sačuvao pristalice AK stranke od tuge da gledaju kako njihovog predsjedavajućeg izbacuju iz stranke’.

Također je istakao da su se “prioriteti, ciljevi i politika vrha stranke promijenili.”

Glavni odbor AKP je u ponedjeljak zatražio da stranka isključi bivšeg turskog premijera Ahmeta Davutoglua, pored još trojice zakonodavaca, a u posljednjim mjesecima Davutoglu je sve više kritikovao tursku vladajuću AK partiju i predsjednika Erdoana. On je kritikovao smjenu trojice gradonačelnika sa istoka zemlje, gdje, u većini, žive Kurdi, optužujući ih za saradnju sa teroristima. Također, Davutoglu je kritikovao stav Stranke o ponovljenim izborima u Istanbulu.

U svojim nedavnim intervjuima otvoreno je govorio o vladi, kritikujući pojedine aspekte predsjedničkog sistema i nadao se da će pojedince unutar AK stranke ubijediti da napuste stranku.

“Izgradnja novog političkog pokreta i odlazak na novi put je ujedno historijska odgovornost i potreba naše obaveza prema našem narodu”, kazao je Davutoglu, nagovještavajući osnivanje nove stranke.

U razdoblju od 2009. do 2014. obnašao je dužnost ministra vanjskih poslova Republike Turske, prije čega je obnašao dužnost glavnog savjetnika tada premijera Erdoana.

Bio je predsjednik Vlade Republike Turske od augusta 2014. do maja 2016. godine. Od 27. augusta 2014. bio je i predsjednik vladajuće AK stranke, no u maju 2016. sazvao je vanredni kongres stranke, te nakon izbora novog predsjednika AK stranke, podnio ostavku na mjesto predsjednika Vlade.

Prije podnošenja ostavke Davutoglua, 8. jula, bivši potpredsjednik Vlade, Ali Babadžan, podnio je ostavku u AK stranci.

U nedavnom intervjuu, Babadžan je kazao da njegov pokret, očigledno se distancirajući od Davutoglua, namjerava osnovati novu stranku prije 2020. godine.

IslamBosna.ba