IslamBosna.ba- Kazneni sud u Kairu jučer je osudio 11 vođa Muslimanske braće, uključujući vrhovnog vođu Muhammeda Bedi’a, na doživotnu kaznu zatvora za navodno špijuniranje za Hamas, prenosi Quds Press.

Bivši predsjedavajući egipatskog parlamenta, Sa’d el-Katatni, zamjenik vrhovnog vođe Hajrat eš-Šatir, zatim Issam el-Arijan, Muhammed el-Beltadži se, također, nalaze među osuđenima.

Za ovaj slučaj bila je podignuta optužnica i protiv rahmetli predsjednika Muhammeda Mursija.

Mursi je bio prvi predsjednik Egipta izabran na slobodnim izborima, godinu dana nakon što je postao predsjednik na njega je izvršio vojni udar tadašnji ministar odbrane, a sadašnji predsjednik, Abdullfettah es-Sisi.

Nakon što je preuzeo vlast, es-Sisi je zabranio Muslimansku braću te uhapsio i ubio na hiljade pristalica Braće. Oni koji su otvoreno govorili o tome kako Sisijev režim zloupotrebljava ovlasti su optuženi da su članovi pokreta i zatvoreni su bez suđenja ili su prisilno nestali.

Sud je, također, osudio trojicu drugih zvaničnika iz Mursijevog kabineta na deset godina zatvora po istim optužbama. Druga dvojica su osuđena na sedam godina zatvora, dok su petorica drugih oslobođena optužbi.

Na presude je moguće uložiti žalbu u roku od 60 dana.

IslamBosna.ba