IslamBosna.ba- Više od 500 osoba uhapšeno je u vezi sa valom antivladinih protesta širom Egipta koji su počeli u petak, objavila je egipatska desničarska grupa.

Egipatski centar za ekonomska i socijalna prava (ECRF) objavio je u ponedjeljak spisak uhapšenih osoba.

Među njima se nalazi i Mahinur el-Massri, vodeći advokat za ljudska prava, koja je uhapšena u nedjelju ispred sjedišta državnog tužioca za sigurnost nakon njezine posjete uhapšenim osobama.

Protesti su počeli u petak navečer u Kairu i drugim većim gradovima ii ovo su prvi veći ulični protesti protiv egipatskog pučističkog predsjednika Abdelfettaha es-Sisija.

Dopisnik Middle East Eyea iz Kaira izvijestio je da su snage sigurnosti koristile nasilje i hapšenja kako bi rastjerale demonstrante koji su krenuli prema trgu Tahrir, epicentru ustanka iz 2011. godine kada je smijenjen Husni Mubarak.

“Nema ubijenih, ali vidio sam oko 20 do 25 uhapšenih osoba i kako su zadržani u policijskim kamionima. Neki su kasnije oslobođeni. Trenutno je u centru grada puno policije za suzbijanje nereda i policajaca u civilu”, kazao je dopisnik koji je ostao anoniman zbog ograničavanja izvještavanja iz Egipta.

Video snimci sa društvenih mreža prikazuju sigurnosne snage širom zemlje kako hapse demonstrante i demonstrante koji skandiraju “Ustani, ne plaši se, es-Sisi mora da ode” i “narod zahtijeva pad režima”.

Inače, demonstranti su se sukobili sa sigurnosnim snagama u Suecu u subotu navečer, a jedan svjedok je kazao za AFP da je policija upotrijebila suzavac i živu municiju, uzrokujući ozljede među demonstrantima.

ECRF je u nedjelju prenio da je zabilježio hapšenja na najmanje 12 lokacija, uključujući Kairo, Gizu, Aleksandriju, Suec, Kafr eš-Šejh i druge.

Human Rights Watch je pozvao egipatske vlasti da dozvole mirne proteste i navele su da imaju dokaze o tome kako je Sisijeva vlada slamala opoziciju.

Zamjenik direktora za Bliski Istok i Sjevernu Afriku, Michael Page je kazao da bi vlasti trebale znati da svijet posmatra te preduzeti potrebne korake da se izbjegne ponavljanje prošlih zločina.

Es-Sisijeva vlada je od 2013. godine uhapsila na desetine hiljada osoba slamajući svaku moguću opoziciju režimu, a naročito ciljajući aktiviste iz sada zabranjene Muslimanske braće i druge političke disidente.

IslamBosna.ba