Ramazan je mjesec pun sreće i pobožnosti svim muslimanima, rekao je imam, ističući da je to mjesec koji zagovara mir, jedinstvo i razumijevanje među muslimanima. Časni Kur’an je objavljen čovječanstvu u drugom dijelu ovog mjeseca. Imam je rekao da je to mjesec kada muslimani trebaju odložiti svoje oružje i zaustaviti razaranja i krvoproliće.

“Muslimani trebaju brinuti za sigurnost, stabilnost i mir svoje nacije”, dodao je imam. On je također pozvao medije da ne emitiraju programe koji bi pokvarili svetost mjeseca. Šejh Ali el-Hudhaifi, imam Poslanikove džamije u Medini, rekao je da sveti mjesec pruža dobru priliku muslimanima da njeguju zdrave navike. Objašnjavajući vrline svetog mjeseca, rekao je da će Svemogući Allah dobra djela muslimana u ovom mjesecu bogato nagraditi. “Oni koji rade dobra djela će ući u Dženet nakon ovog života, dok oni koji ignoriraju načela vjere suočit će se  s teškom kaznom”, dodao je on.

Imam je također podsjetio muslimane da daju zekat u ovom mjesecu i da se suzdržavaju od aktivnosti koje su u suprotnosti s vjerom. Imam džamije u Farazdak području pozvao je članove zajednice da njeguju naviku posta među djecom. On je dodao da će takve navike i kasnije ostati kod djece. Imam je također rekao da islam dopušta bolesnim da se suzdrže od posta, ali je naglasio da imaju obavezu nahraniti siromašne zauzvrat.

Trudnice i dojilje se mogu suzdržati od posta, ali su dužne napostiti propuštene dane kad budu u mogućnosti. Imam džamije u Nasseriyah je rekao: “Nema ni jednog roba koji posti dan na Allahovom putu, a da Allah neće s tim danom udaljiti njegovo lice od vatre sedamdeset harifa” (op.pre. harifa – koliko se proputuje za 70 godina). On je dodao da se muslimani psihički pripreme za dobra dijela tokom ovog mjeseca.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *