IslamBosna.ba- Saudijski ministar vanjskih poslova Ibrahim b. Abdulaziz el-Assaf je kazao da njegova zemlja podržava kiparske Grke, koje je opisao kao saveznike, protiv turskih naftnih i gasnih istraživanja na Mediteranu.

Ovi komentari el-Assafa su došli tokom konferencije za medije koju je održao njegov kiparski kolega, Nikos Christodoulides, a dijelove konferencije objavilo je saudijsko ministarstvo vanjskih poslova na svome Twitter nalogu.

El-Assaf, koji se trenutno nalazi u posjeti Rimu, kazao je novinarima: “Da, razgovarali smo o problemu Kipra. Podržavamo legitimnosti i suverenitet Kipra. Također, podržavamo međunarodne rezolucije, naročito one Ujedinjenih naroda i nadamo se da će strane riješiti problem na miran način. I dalje ćemo podržavati Kipar”.

El-Assaf je potvrdio da se susreo sa predsjednikom Kipra i predsjedavajućim Parlamenta, dodajući: “Vidim veliki interes u razvoju odnosa na svim nivoima”.

Saudijski ministar vanjskih poslova je istaknuo da je s kiparskim kolegom razgovarao o nekoliko ekonomskih prilika

Tenzije između dvije zemlje

El-Assafova posjeta je uslijedila usred sve većih tenzija između Turske i Saudijske Arabije zbog nekoliko pitanja, uključujući ubistvo saudijskog novinara Džemala Hašugdžija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, Ankarino podržavanje Dohe tokom krize u Zaljevu te podrška Rijada državnom udaru u Egiptu i svrgavanju predsjednika Muhammeda Mursija.

Prošlog mjeseca, procurili dokument je otkrio plan Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji ima za cilj slabljenje turske vlade, svrgavanje predsjednika Redžepa Erdoana i izazivanje unutrašnje krize u Turskoj.

Prema pisanju Middle East Eye, prema planu su se trebala iskoristiti sva raspoloživa sredstva kako bi se izvršio pritisak i oslabila Erdoanova vlada te ga okupirati problemima unutar zemlje u nadi da će ga opozicija svrgnuti.

Prema izvještajima kiparskih i saudijskih medija, dvije strane, Saudija i Kipar, su vodile razgovore o bilateralnim odnosima i pitanju Kipra.

Isti izvještaji dodaju da je el-Assaf izrazio želju svoje zemlje da ‘poboljša odnose sa Južnim Kiprom zbog njegovog geografskog položaja i višegodišnjih dobrih odnosa sa arapskim svijetom, pored članstva u Evropskoj uniji”.

Turski mediji su kritikovali saudijskog ministra zbog podrške Rijada stavu Nikozije prema Ankari. AHABER TV je takvu izjavu, u izvještaju objavljenom na njihovoj stranici, opisao kao ‘besramnu’.
TV kanal navodi da je el-Assaf kazao: “Saudijska kraljevina je uz našeg saveznika, predsjednika Kipra, protiv nezakonitih aktivnosti Turske na Mediteranu”.

Kanal je, također, naglasio da su izjave ministra u skladu sa evropskim i američkim stavom o pitanju istraživanja gasa u istočnom Mediteranu.

Kipar je od 974. godine podijeljen na turski dio na sjeveru i grčki dio na jugu. Jednostrano proglašena Turska Republika Sjeverni Kipar, koju samo Turska priznaje kao suverena država, nije dobila međunarodno priznanje.

Kipar je član Evropske uije i kaže da je sjever pod ilegalnom okupacijom od 1974. godine.
Tenzije između dvije strane su se povećale kao su otkrivena nalazišta prirodno gasa u vodenoj zoni između Kipra i Izraela.

Kipaski Turci optužuju kiparsku vladu da postupa jednostrano pozivajući kompanije da istražuju u regiji, kazavši da žele da imaju udio u dobiti od bilo koje proizvodnje gasa. Ali, kiparska vlada je odbacila njihovu ideju.

Kiparski Turci su rekli da je njihov prvi izbor bio da pregovaraju sa kiparskim Grcima o ujedinjenju ostrva, međutim, nakon desetljeća neaktivnosti, takva situacija ne može trajati zauvijek.

IslamBosna.ba