IslamBosna.ba- Večeras su se dogodile dvije eksplozije i pucnjava na glavnom međunarodnom aerodromu u Istanbulu.

Najmanje deset ljudi je poginulo, a više od 40 je povređeno u dvije eksplozije koje su večeras potresle aerodrom “Ataturk” u Istanbulu, rekao je ministar pravde Bekir Bozdag. Jedna detonacija je odjeknula na terminalu za dolaske, a ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala je dodao da se sumnja da je bar jednu od eksplozija uzrokovao bombaš samoubica.

“Prema informacijama koje imam, terorista je prvo na prvom ulazu međunarodnog terminala otvorio vatru Kalašnjikovom a kasnije se raznio”, kazao je ministar Bozdag, prema AP.

“Nažalost, prema prvim izvještajima deset osoba je ubijeno”, dodao je Bozdag.

13497795_1436793673029715_5524382431515791595_o

Očevici su rekli da se poslije eksplozija začula i pucnjava iz Kalašnjikova pravca parkinga aerodroma.

Premijer Turske Binal Yildrim je izdao nalog da se formira krizni štab, on je telefonom razgovarao s ministrom unutrašnjih poslova Efkan Alom i guvernerom Istanbula Vasipom Šahinom.

Turski mediji prenose da su se dogodili teroristički napadi na dvije različite lokacije na aerodromu. Očevici su navodno vidjeli četiri naoružana čovjeka kako bježe od zgrade treminala nakon ekslpozije, prenosi CNN Turk.

Aerodrom je nakon eksplozije zatvoren.

Aerodrom “Ataturk” je inače jedan od najprometnijh na svijetu sa 284 leta u 113 zemalja svijeta, a godišnje kroz njega prođe više od 60 miliona putnika.

IslamBosna.ba