IslamBosna.ba- Abdullah el-Auda, sin saudijskog alima Selmana el–Aude, koji se suočava s mogućom smrtnom kaznom, kazao je kasno u srijedu da je njegov otac prebačen na sud u Rijad na hitno sudsko zasjedanje koje je trebalo biti održano u novembru.

Šejh el-Auda je uhapšen u septembru 2017. godine, ubrzo nakon što je na Twitteru objavio dovu za pomirenje između Saudijske Arabije i njezinog bivšeg regionalnog saveznika, Katara.

“Moja porodica se danas iznenada kada je primila poziv od zatvorske uprave u kojoj su nam rekli da su hitno prebacili mog oca Selmana el-Audu u Rijad na saslušanje koje je pomjereno ranije”, napisao je Abdullah.

Abdullah je pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak kako bi se spriječilo pogubljenje njegovog oca, za koje je rekao da predstavlja ‘ubistvo pod patronatom države’.

Državno tužiteljstvo je pokrenulo tužbu za terorizam koja sadrži 37 tačaka, uključujući navodnu pripadnost ‘terorističkim organizacijama’, imenovanim kao Muslimanska braća i Evropsko vijeće za fetve i istraživanja, dvije istaknute međunarodne islamske organizacije.

Drugi niz optužbi uključuje otkrivanje  ‘nepravdi prema zatvorenicima’ kao i ‘izražavanje cinizma i sarkazma prema dostignućima vlade’, tu su i optužbe za povezanost sa katarskom vladajućom porodicom, te se navodi el-Audina javna nevoljnost da podrži bojkot Katara.

Lynn Maalouf, direktorica istraživanja Amnesty Internationala za Bliski istok, je kazala: “OD njegovog hapšenja gotovo prije dvije godine, šejh el-Auda je prošao kroz strašna iskušenja, uključujući produženi pritvor prije suđenja, više mjesečnu samicu, pritvor bez dozvoljavanja komunikacije i druga zlostavljanja, sve to predstavlja flagrantna kršenja njegovih prava na pravično suđenje.

Saudijske vlasti i dalje tvrde da se bore protiv ‘terorizma’ kada je ovo suđenje, kao i suđenja drugim aktivistima, uključujući i 37 osoba koja su pogubljena u aprilu, očigledno politički motivisano i usmjereno na ućutkivanje nezavisnih glasova u zemlji.

Šejh el-Auda je pozivao na inkluzivnije društvo koje bi okončalo marginalizaciju saudijskih šita. Zbog ovoga je kažnjen.

Umjesto da nastave sa ovim lažnim suđenjem, oni moraju odmah i bezuvjetno osloboditi šejha el-Audu i odbaciti sve optužbe protiv njega”, navela je Maalouf.

Izvor blizak porodici el-Auda je kazao za Middle East Eye (MEE) da se šejh Selman nalazi u psihički I fizički teškoj samici gdje je okovan i podvrgnut 24-satnim ispitivanjima.

U maju, izvori MEE -a su naveli da saudijske vlasti su odlučne u pogubljenju el-Aude i druge dvojice umjerenih alima, Auda el-Karnija i Alija el-Umarija.

Međutim, u telefonskom razgovoru sa prijestolonasljednikom, Muhammedom ibn Selmanom, Jared Kushner, pomoćnik i zet američkog predsjednika je apelirao na saudijskog vladara da dobro razmisli prije nego što se upusti u val pogubljenja, prenosi MEE.

MEE dalje prenosi da je jedan saudijski izvor upoznat sa dešavanjima kazao: “Kushner je kazao da je zabrinut da bi novi val pogubljenja naštetio imidžu Saudijske Arabije. I da bi imao loš učinak na Kongres”.

U augustu, Abdullah je u tekstu za britanski Guardian napisao “moj otac je pozivao na reforme u Saudijskoj Arabiji, sada se suočava sa smrću”.

IslamBosna.ba