IslamBosna.ba- The Wall Street Journal je objavio da je američki predsjednik Donald Trump, prilikom susreta sa egipatskim diplomatama, na čelu sa ministrom vanjskih poslova Samih Šukrijom, es-Sisija je nazvao diktatorom.

U hotelu u Francuskoj, gdje je bio sastanak G7 prošlog mjeseca, Trump je pitao egipatske diplomate u šali: “Gdje je moj omiljeni diktator?”

List navodi da je u grupi bilo najmanje deset američkih i trojica egipatskih diplomata, među njima i ministar vanjskih poslova Samih Šukri i pomoćnik predsjednika Abbas Kamil i bili su zatečeni i zbunjeni Trumpovim pitanjem, ne odgovorivši ništa.

Svjedoci navode kako vjeruju da je to Trump kazao u šali, ali da je njegovo pitanje prošlo bez odgovora.

Još otkako je državnim udarom preuzeo vlast, es-Sisi je na udaru kritika. Pod njegovim režimom, egipatske vlasti su optužene da su uhapsile na hiljade političkih protivnika te da su mučile i ubijale zatvorenike i zastrašivale političku opoziciju, prema izvještajima Ujedinjenih naroda, američkog State Departmenta i nevladnih grupa.
Bijela kuća nikada javno nije pozvala egipatsku vladu zbog kršenja ljudskih prava. Egipat je branio svoje akcije navodeći da se bori protiv ekstremizma.

IslamBosna.ba